Implantologie
Als u een tand of kies mist, kan deze ruimte opgevuld worden door en vaste voorziening. Dat kan in de vorm van een brug. Echter is dit niet altijd mogelijk. In deze situatie kan een implantaat een oplossing bieden. Een implantaat is een kunstmatig wortel in de vorm van een schroef. Op deze schroef kan een kroon geplaatst worden.
De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan op het gebied van implantologie. Dit heeft geleid tot een veilige en voorspelbare manier van implanteren en het bereiken van de gewenste resultaat. De implantaten zijn ook gemaakt van materialen die niet schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.
Allereerst wordt er beoordeeld of er genoeg kaakbot aanwezig is om een implantaat te plaatsen. Daarnaast spelen andere factoren ook een belangrijke rol. Een daarvan is het ontbreken van ontstekingen in de mond, met name aan het tandvlees. De mondhygiënist kan deze situatie goed beoordelen en ook inschatten of het plaatsen van een implantaat verstandig is.
Het plaatsen van een implantaat gebeurt onder lokale verdoving. U kunt last hebben van wat napijn en zwelling na het plaatsen. Daar krijgt u door de tandarts instructies voor. De napijn is vaak te verhelpen met lichte pijnstilling en het is verstandig om gebruik te maken van een coolpack om de zwelling tegen te gaan.
De volgende 3 maanden moet er genezing plaats vinden en de implantaat moet vastgroeien in het kaakbot. Vervolgens kan er een kroon op de implantaat geplaatst worden. De kroon of brug die op de implantaat geplaatst wordt, voelt heel natuurlijk en kan ook goed schoongehouden worden.
Het is daarna van belang dat u de implantaat ook zelf goed schoonhoudt en regelmatig de mondhygiënist bezoekt. Zo voorkomt u ontstekingen aan het implantaat.
De mondhygiënist en de tandarts kunnen u meer hierover vertellen.